Marathon of korte aaneenrijging van sprints?

Marathon of korte aaneenrijging van sprints?

Een Corona thuiswerk marathon of een aaneenrijging van korte sprints?

 

Halverwege maart besloten al veel bedrijven dat het slimmer was om haar medewerkers thuis te laten werken. De overheid benadrukte dit natuurlijk ook en besloot dat reizen met de trein tijdelijk behouden was aan mensen met een cruciaal beroep. De maatregel van de overheid en stimulans van de werkgever leek een tijdelijke oplossing, een korte sprint. Maar nee, inmiddels lijkt het eerder op een marathon. Een marathon waarvan we de eindstreep nog niet in zicht hebben.

 

Tevredenheid

En ondanks dat de overgrote meerderheid van de werknemers het kantoor en vooral de nabijheid van onze collega’s mist, groeide toch de tevredenheid in april. Én nu? Uit onderzoek van de Nationale Vacaturebank en Intermediair is gebleken dat de tevredenheid in oktober van onze werksituatie alleen maar groter is geworden. 68% van de respondenten in oktober tegenover 53% in april van dit jaar gaven aan het prima te vinden om thuis te opereren. Het bedrijf heeft inmiddels die heerlijke bureaustoel gefaciliteerd, een goede laptop geregeld of een extra scherm en toetsenborden beschikbaar gesteld. Ook zijn we allemaal inmiddels thuis in het zoomen, teamsen en andere videoprogramma’s waarin we elkaar online kunnen zien en horen spreken. Ik durf te wedden dat ook ieder die daar gebruik van heeft gemaakt, een bescheiden anekdote heeft waarin er een grappige break voorkwam, omdat iemands kind de werkkamer kwam binnen rennen, met een vraag over een tekening, speelgoed, voedsel of snoep, en daarbij de collega’s waaronder de hooggeplaatste CEO van het bedrijf aan de andere kant van het scherm totaal negeerde.

 

Work-Staycation

Maar nu ziet het er naar uit dat we, voor wat betreft het massale thuiswerken, nog maar op de helft of misschien driekwart van de marathon zitten en er zeker nog wat wordt gevraagd van ons uithoudingsvermogen. In de situatie voor corona, maakte je even een rondje door de kantoortuin of sprak je een collega in de koffiehoek over het spel van het Nederlands elftal of de laatste onthulling van de Masked Singer. Dat zit er nu even niet in. Vandaar dat ik ook hier een ontwikkeling verwacht. En ik ben niet alleen. Center Parcs, Landal, Roompot, EuroParcs en verschillende hotels zien de bezetting dalen en springen allen in het gat der behoefte dat zij zien ontstaan. Een privékantoor op een vakantiebestemming. De Engelsen hebben hier, zoals zo vaak, een heerlijke term voor: work-staycation.

 

Energie-boost

En waarom ook niet? Nederlandse vakantieparken en hotels zitten door de coronacrisis massaal zonder toeristen en bieden hun vakantiebestemming voor een aantrekkelijke prijs aan als werkplek. € 25,- a € 30,- per werkdag of € 150,- tot € 300,- per midweek inclusief overnachtingen. Een change of scenery kan wonderen doen. Je loopt even naar buiten, de natuur in, tijdens je pauze op je terras zitten en de vogeltjes horen fluiten, rust en ruimte om je heen. Ik weet uit eigen ervaring dat dit zeer inspirerend kan werken en het mij een energie-boost geeft. Tuurlijk de kids moeten ‘gewoon’ naar school, maar je hoeft toch ook niet ver van huis te gaan? Laat de iPads even wat langer in de oplader en laat je kroost lekker buitenspelen. In een autovrije veilige omgeving.

 

Finish

Deze corona marathon waarin wij ons bevinden is nog niet ten einde en voelt aan als een aaneenrijging van korte sprints. Steeds met kleine ijkpunten aan de kortlopende horizon. Waarom kan je buiten een langere afstand hardlopen dan binnen op de loopband? Juist, vanwege de veranderende omgeving! En tijdens deze marathon kunnen we alles gebruiken om moe maar voldaan over de finish te komen.

 

Rikwin Schäfer

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.