Een gaming laptop kopen? Een gids met tips voor 2021 (deel 1)

Een gaming laptop kopen? Een gids met tips voor 2021 (deel 1)

Hoewel de desktop onder veel pc-gamers het allerbeste blijft, heb je soms gewoon iets draagbaars nodig. Een gaming-laptop is top om mee te kunnen nemen onderweg naar je vrienden, en heeft de kracht om games te spelen zoals je dat graag wilt.

Maar als je een gaming-laptop koopt, kijk je niet alleen naar specificaties. Je kijkt naar een hele computer, inclusief een ingebouwd toetsenbord en beeldscherm. Hier leggen we alle beslissingen uit die je moet nemen bij het kopen van een gaming-laptop, zodat je de beste kunt krijgen voor jouw behoeften en budget.

Snelle tips
• Zorg voor een goede GPU: de meeste games zijn GPU-afhankelijk en u kunt deze niet upgraden op laptops. Een
goede GPU zorgt ervoor dat je laptop een aantal jaren games op hoge instellingen speelt.
• Overweeg om later te upgraden: met veel, maar niet alle, gaming laptops kun je jouw RAM en opslag upgraden.
• Kies resolutie of snelheid: de snelste schermen, tot 360 Hz, hebben momenteel alleen een resolutie van 1920 x
1080, dus een 4K-scherm zal langzamer zijn.
• Zorg voor een goed toetsenbord: je wilt je games niet op iets papperigs of juist iets stijfs spelen.
• De levensduur van de batterij zal waarschijnlijk slecht zijn: maar heel weinig gaming-notebooks krijgen 8 uur of
meer opgeladen, en je hebt de voeding nodig om sowieso de beste prestaties te krijgen. Vergeet deze dus nooit
mee te nemen.

Welke GPU (Videokaart) heb je nodig?

Hoewel sommige games de CPU gebruiken, zijn de meeste games nog steeds GPU-gebonden, dus dit is een van de grootste beslissingen die je neemt bij het kopen van een gaming-notebook. Op dit moment worden de meeste gaming-notebooks geleverd met Nvidia GeForce GTX- of RTX-GPU's.

 

De allernieuwste grafische kaarten op de Nvidia-serie zijn de nieuwste RTX 30-serie kaarten, van de RTX 3060 Max-Q tot en met de RTX 3080. Aan de voorkant van AMD is er de Radeon RX 5000M-serie, die bestaat uit de RX 5500M voor budget systemen , en de RX 5600M en RX 5700M voor betere prestaties. We verwachten echter dat later dit jaar een nieuwe reeks AMD discrete GPU's op laptops zal verschijnen.

 

Een opmerking over Max-Q: het is op de eerste RTX 30-serie laptops niet altijd duidelijk of ze een Max-Q GPU gebruiken totdat je deze koopt. Online kan je vinden of een laptop uit de RTX 30-serie een Max-Q GPU gebruikt.

 

De RTX-modellen hebben een premium nodig. Als je in de tussentijd op zoek bent naar een deal voor een gaminglaptop van de huidige generatie of misschien een topdeal voor een laptop die nog makkelijk meegaat met prima specs, houd dan onze pagina “Gaming” de deals in de gaten.

Gamen op instapniveau: als je niet op de hoogste instellingen hoeft te spelen, kun je kiezen voor een GTX 1050, GTX 1060, GTX 1650 of RX 5500M, waarmee je de meeste games kunt spelen, zij het met middelmatige instellingen. Een GTX 1660 Ti geeft je wat meer vermogen, en we denken over het algemeen dat het merkbaar is en de investering waard is. Een laptop met deze kaarten kost je meestal tussen de € 950 en € 1.300, behalve bij IT-Guru. Daar zijn ze vaak iets goedkoper.

Mainstream Gaming: Nvidia's GeForce GTX 1070, GTX 1080 en RTX 2060 zijn prima middenklasse kaarten waarmee je de meeste games op hoge instellingen kunt spelen, maar naarmate het jaar vordert zullen de RTX 3060 en RTX 3070 hun plaats innemen in het middensegment . Het wordt ook beschouwd als de minimumstandaard voor virtual reality, dus het is de laagste die je moet kiezen voor je Oculus Rift of HTC Vive. Aan de AMD-kant is de RX 5600M niet zo sterk als een performer, maar hij klaart de klus wel. Verwacht dat laptops met deze kaarten tussen € 1.300 en € 1.700 vallen.

VR en de hoogste instellingen: met een RTX 2070 kun je vrijwel alles op hoge instellingen spelen, terwijl de RTX 2080 of RTX 2080 Ti de krachtigste 20-serie kaarten zijn die er zijn en voor vloeiendere VR en speciale effecten zorgen. Naarmate het jaar vordert, zullen de RTX 3070 en RTX 3080 de meeste pixels pushen. Dit zijn de kaarten waarmee je effecten zoals Nvidia Gameworks kunt oppompen. Laptops zoals deze kunnen beginnen in het hoge Euro bereik en, afhankelijk van welke andere specificaties je nodig hebt, meer dan € 3.500 gaan. Maar met de nieuwe RTX-serie kun je videogames met raytracing spelen en snellere framesnelheden krijgen. Een RTX 2070 of RTX 2080 kan zelfs voldoende zijn om games in 4K te spelen.

 

Op welke andere specificaties moet ik letten?

Hoewel de GPU belangrijk is, wil je ook uitkijken naar een goede CPU, voldoende RAM en veel opslagruimte.

 

CPU: afhankelijk van je budget, kan je een zeer krachtige Core i7 CPU krijgen of zelfs een die je kunt overklokken, zoals de Intel Core i9-9980HK. Je kunt ook laptops met desktop-CPU's vinden. De meeste games profiteren echter meer van een GPU van hoge kwaliteit dan van een CPU, dus je kunt zeker rondkomen met een Core i5-processor.

Als je iets ouder ziet dan de meest recente Intel 10e generatie Core (modelnummers beginnen met 10) of met minder stroom, overweeg dan om wat te besparen. CPU's kunnen meestal niet worden geüpgraded, dus je maakt deze keuze één keer. Intel lanceerde zijn 11e generatie Intel Core H35 op CES 2021, terwijl een onderdeel van 45W later dit jaar zal verschijnen.

RAM (werkgeheugen): Gamen kan RAM-intensief zijn, en 8 GB is wat we aanbevelen voor zelfs gemiddelde productiviteitstaken. Als je kunt, ga dan voor 16 GB op een gaming-pc. Een laptop met een GTX 1650 of 1660 Ti wordt meestal geleverd met 8 GB. Zodra u bij een GTX 2060 of hoger komt, worden sommige geleverd met 16 GB RAM. Als je jouw laptop met 16 GB RAM nu niet kunt krijgen, overweeg dan om deze in de nabije toekomst te upgraden. Geheugen kan worden opgewaardeerd in veel gaming-laptops, dus dit is een gebied dat je later kunt overwegen als je handig bent met een schroevendraaier, of je geeft IT-Guru een seintje.

Opslag: harde schijf of SSD? Waarom niet beide? Sommige goedkope gaming-laptops worden geleverd met alleen een harde schijf (meestal 1 TB), maar de meeste gaming-notebooks hebben ook een kleine SSD die als opstartschijf kan dienen. Het is niet ongebruikelijk om een ​​128 GB SSD en 1 TB HDD samen te zien werken. Als je een grotere SSD kunt krijgen, zie je mogelijk kortere laadtijden, maar dat kost je ook behoorlijk wat meer geld. Zorg ervoor dat u een snellere 7200-rpm harde schijf krijgt in plaats van een 5400-rpm harde schijf. Maar eerlijk gezegd zou ik zeker een SSD overwegen.

Net als geheugen is opslag vaak uit te breiden in gaming-notebooks. Dus als je meer ruimte nodig hebt, kun je een 2TB of grotere harde schijf erin gooien.

Waar moet ik op letten in een display?

Displays worden vaak over het hoofd gezien, maar zijn enorm belangrijk. Als je geen laptop op een monitor aansluit, zie je op het ingebouwde scherm al je games.

 

Grootte: De meeste gaming-laptops hebben schermen van 15 of 17 inch, hoewel er een paar enorme systemen zijn met 18-inch panelen en een handvol 14-inch systemen. Welk formaat je leuk vindt, is een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar onthoud dat hoe groter het scherm, hoe groter en zwaarder de laptop.

Resolutie: ga nooit voor minder dan een scherm van 1920 x 1080. Het is zeldzaam om er een te vinden met een lagere resolutie, maar als je dat doet, ren dan zo hard mogelijk weg. 4K-schermen (3840 x 2160) zijn een optie op sommige gaming-laptops, maar het kan zijn dat je sommige instellingen moet verlagen, vooral als je ray tracing inschakelt.

Verversingssnelheid: de meeste laptops die je ziet, hebben een resolutie van 1080p en een scherm van 60 Hz. En voor veel gamers is dat absoluut genoeg. Schermen met een hogere resolutie (2560 x 1440, 3840 x 2160) zijn mooi, maar komen uit op 60 Hz. Daarom is voor sommige gamers 1080p misschien wel de beste optie. Sommige leveranciers bieden FHD-schermen met een snellere, 144 Hz, 240 Hz of zelfs 360 Hz verversingsfrequentie voor soepeler gamen. Je hebt natuurlijk een geweldige GPU nodig en om te spelen op instellingen die de framesnelheid boven grafische getrouwheid benadrukken om hiervan te profiteren.

Nvidia G-Sync en AMD FreeSync: sommige gaming-notebooks, vooral op de high-end, ondersteunen technologieën die het scherm synchroniseren met de grafische kaarten, waardoor screen tearing en ghosting worden geëlimineerd.

Vermijd touchscreens: hoewel het niet persé slecht hoeft te zijn, zijn aanraakschermen niet nodig op gaming-notebooks (ondanks sommige 2-in-1-modellen). Ze verkorten de levensduur van de batterij en kunnen het scherm overdreven glanzend maken.

 

Voor nu deel 1 van onze blog met tips van IT-Guru. Voor de rest verwijs ik je graag naar "Een gaming laptop kopen? Een gids met tips voor 2021 (deel 2)"

    •  

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.