• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Uitleg werkgeheugen

Werkgeheugen is een essentieel onderdeel in een laptop of computer. Het is een tijdelijk geheugen wat de processor gebruikt om informatie dicht en op een snelle manier bij zich te houden. Hoe meer werkgeheugen een computer heeft hoe langer de computer lekker snel kan blijven werken. Als het werkgeheugen vol is zal de processor keuzes moeten maken in wat hij in het werkgeheugen laat. Dit kost uiteraard tijd en resulteert in een tragere computer.

  Werkgeheugen (RAM)

 

Werkgeheugen voor tijdelijke opslag

Werkgeheugen is een onderdeel dat je altijd tegenkomt in een computer. Het wordt ook wel het interne geheugen of RAM (geheugen) genoemd. Alle benamingen doelen op hetzelfde. Een stuk geheugen in de computer waar de processor tijdelijk zijn informatie op kan slaan om er snel mee te kunnen werken.

Het werkgeheugen is niet het enige tijdelijke geheugen dat een computer heeft. In de processor zit ook een klein stukje tijdelijk geheugen dat heel erg snel is, maar ook heel erg duur. Dit heet het cache geheugen dat vaak uit meerdere geheugenblokjes bestaat met de namen als L1, L2 en L3. Een processor heeft door deze hoge prijs maar enkele MB’s aan cache geheugen. Werkgeheugen heb je vaak in groten van 2, 4, 8, 16 tot 32 GB.

Werkgeheugen is goedkoper dan cachegeheugen

Als de processor gegevens nodig heeft zal hij dit eerst in het het dichtstbijzijnde L1 cache geheugen willen halen. Dit is snelste geheugen dat er bestaat. Staat het daar niet in dan zal de processor vervolgens gaan kijken in het minder snelle L2 en het L3 cache geheugen.

Mocht het daar ook niet in staan dan zal de processor buiten de processor gaan kijken. Hiervoor is het werkgeheugen bedacht. In dit grote en relatief goedkope geheugen kan de processor veel data in kwijt. Dit werkgeheugen een is stuk goedkoper, maar wel minder snel dan cache geheugen dat in een processor zit.

 

Wat doet het werkgeheugen?

Dit werkgeheugen is de laatste buffer tot aan het opslagapparaat (SSD of harde schijf waar je gegevens voor een langere tijd op staan bewaard. Het werkgeheugen verliest elke keer nadat je de computer uit zet zijn gegevens die de processor erin heeft gezet. Daarom wordt het werkgeheugen ook wel je tijdelijke geheugen genoemd.

 

Het werkgeheugen bewaard gegevens voor de processor. Hoe groter en sneller het werkgeheugen is, hoe minder de processor moet wachten op zijn gegevens. De processor wordt ieder jaar sneller. De snelheid van het geheugen blijft wel wat achter. Toch hebben we sinds enige tijd een nieuwe type werkgeheugen DDR4, dat weer een stukje sneller is geworden.

 

Hoeveel werkgeheugen heb je nodig?

Hoe meer werkgeheugen je computer heeft hoe sneller de computer is. Maar dat geldt niet altijd zo. Als je zware taken op je computer uitvoert is meer werkgeheugen inderdaad erg fijn. Maar maak je alleen gebruik dan internet en je kantoor programma’s op je computer? Dan heb je helemaal niks aan bijvoorbeeld 16 GB werkgeheugen en is het zonde van je geld.

Werkgeheugen is relatief goedkoop, maar is zonde om onnodig in je computer te hebben. Daarom is het altijd even slim om te kijken of je het echt zoveel werkgeheugen nodig bent.

Een hoeveelheid van 8GB aan werkgeheugen is genoeg om alle taken uit te voeren. Ga je de laptop gebruiken voor meer specifieke taken zoals lichte video en andere grafische werkzaamheden en bijvoorbeeld gaming, kan het lonen te kijken naar 16 GB werkgeheugen

 

Wat voor type werkgeheugen zijn er?

Op dit moment zal je 2 typen werkgeheugen in computers vinden. DDR3 en het nieuwe DDR4 werkgeheugen. Oudere typen zijn DDR en DDR2. Maar deze zal je niet meer tegenkomen in nieuwe computers.

In sommige gevallen zal je nog DDR3(L) tegen komen. Koop je een computer met een nieuwe Intel of AMD processor? Dan zal het in heel veel gevallen al gaan om het snellere DDR4 werkgeheugen.

 

Wat voor soorten werkgeheugen zijn er?

Er zijn 2 soorten werkgeheugen. DIMM geheugen voor in desktop computers. En SO-DIMM geheugen voor in draagbare computers. De werking van beide werkgeheugens is hetzelfde. Alleen de maat (form factor) van de geheugenmodule is anders.

Omdat in draagbare computers minder ruimte is, zijn er kleine geheugenmodulen gemaakt zodat ze bijvoorbeeld in een laptops passen.

Dimm & So-Dimm

De bovenste is het normale DIMM geheugen dat je in desktops vindt. En de onderste module is SO-DIMM dat een stuk kleiner is en minder ruimte in neemt in draagbare computers.