Een gaming laptop kopen? Een gids met tips voor 2021 (deel 2)

  • Geplaatst op
  • Door Rikwin Schäfer
  • 0
Een gaming laptop kopen? Een gids met tips voor 2021 (deel 2)

Hoewel de desktop onder veel pc-gamers het allerbeste blijft, heb je soms gewoon iets draagbaars nodig. Een gaming-laptop is top om mee te kunnen nemen onderweg naar je vrienden, en heeft de kracht om games te spelen zoals je dat graag wilt.
Maar als je een gaming-laptop koopt, kijk je niet alleen naar specificaties. Je kijkt naar een hele computer, inclusief een ingebouwd toetsenbord en beeldscherm. Hier leggen we alle beslissingen uit die je moet nemen bij het kopen van een gaming-laptop, zodat je de beste kunt krijgen voor jouw behoeften en budget.

Snelle tips
• Zorg voor een goede GPU: de meeste games zijn GPU-afhankelijk en u kunt deze niet upgraden op laptops. Een
goede GPU zorgt ervoor dat je laptop een aantal jaren games op hoge instellingen speelt.
• Overweeg om later te upgraden: met veel, maar niet alle, gaming laptops kun je jouw RAM en opslag upgraden.
• Kies resolutie of snelheid: de snelste schermen, tot 360 Hz, hebben momenteel alleen een resolutie van 1920 x
1080, dus een 4K-scherm zal langzamer zijn.
• Zorg voor een goed toetsenbord: je wilt je games niet op iets papperigs of juist iets stijfs spelen.
• De levensduur van de batterij zal waarschijnlijk slecht zijn: maar heel weinig gaming-notebooks krijgen 8 uur of
meer opgeladen, en je hebt de voeding nodig om sowieso de beste prestaties te krijgen. Vergeet deze dus nooit
mee te nemen.

 

Waar moet ik op letten in een toetsenbord?

Als je een gamingtoetsenbord op instapniveau krijgt, krijg je chiclet-toetsen met led-achtergrondverlichting. Maar er komt zoveel meer kijken:

Key Travel: dit is hoe ver je een toets kunt indrukken. Over het algemeen geven we de voorkeur aan toetsen met een toetsafstand van meer dan 1,5 millimeter, en als je 2 mm raakt, is dat nog beter. Het kan voorkomen dat je 'uitbodemt' of tegen het frame van het toetsenbord duwt. Als je echt dure laptops tegenkomt, kun je zelfs mechanische toetsen vinden.

Bediening: dit is hoeveel kracht je op een toets moet uitoefenen om deze in te drukken. We houden meestal van tussen de 65 en 70 gram, wat genoeg is om weerstand te bieden zonder zacht aan te voelen.

Macrotoetsen: het is moeilijker om macrotoetsen te vinden op gaming-notebooks dan op desktoptoetsenborden, maar het is niet onmogelijk. Met een goede set programmeerbare macrotoetsen kun je gemakkelijk de meest voorkomende taken in games voltooien. Hiervoor is meestal maatwerksoftware van de laptopfabrikant.

Anti-ghosting en n-key rollover: dit zijn twee functies die ervoor zorgen dat je optimaal presteert in games. Anti-ghosting betekent dat wanneer je verschillende toetsen indrukt voor combo's of meerdere acties uitvoert, ze allemaal worden geregistreerd. Bovendien betekent n-key rollover dat elke toets onafhankelijk is van de andere en wordt geregistreerd, ongeacht welke andere toetsen worden ingedrukt.

Achtergrondverlichting: hoewel goedkope gaming-laptops achtergrondverlichting bieden, is deze alleen rood of wit. De beste toetsenborden hebben RGB-achtergrondverlichting. Sommige doen het per zone (of gedeelte van het toetsenbord), terwijl andere aanpassingen per toets mogelijk maken. Sommige laten je zelfs de verlichting veranderen, afhankelijk van het spel.

 

Wat bieden specifieke merken?

Elk merk van gaminglaptops heeft een beetje speciale saus. Sommige hebben specifieke hardware-ontwerpen die opvallen, terwijl andere zich richten op aangepaste software.

 

Hier zijn er een paar om op te letten:

 

Alienware (Dell) - Alienware is met de Alienware m17 in het dunne en lichte spel gestapt, maar heeft ook zijn eigen krachtpatser op desktopniveau gemaakt met de Alienware Area-51m. Dell maakt ook zijn eigen instapmachines.

 

Asus - Het merk Republic of Gamers van Asus heeft een aantal gelikte ontwerpen. De ROG Gaming Center-software deelt apparaatinformatie, inclusief temperatuur, opslag en RAM-gebruik, terwijl het Armory Crate-programma je in staat stelt RGB-achtergrondverlichting aan te passen. Asus maakt ook de Zephyrus G14, de beste AMD-laptop die we hebben gezien.

Acer - Acer staat bekend om zijn betaalbare hardware, maar het heeft ons verrast met innovatie zoals de belachelijke Predator 21X met een gebogen scherm en mechanisch toetsenbord. Met de PredatorSense-app kun je je CPU- en GPU-gebruik volgen en de ventilatorsnelheden aanpassen.

 

HP - HP's Omen-line-up heeft de laatste tijd een stijlvoller ontwerp, maar behoudt een gameresthetiek. De app is het Omen Command Center, dat details geeft over GPU- en CPU-gebruik, RAM-gebruik en een netwerkbooster waarmee je prioriteit kunt geven aan bandbreedte.

 

Gigabyte & Aorus - Gigabyte en zijn submerk, Aorus, bieden wat afwisseling. Gigabytes zijn meestal lager met meer kleuropties, terwijl de Aorus-modellen slank en dun zijn. Welke je ook kiest, je krijgt Fusion-software voor RGB-aanpassing. Aorus-machines hebben Command and Control voor eenvoudig overklokken.

 

Lenovo - De gaming-line-up van Lenovo heet Legion en is onlangs opnieuw ontworpen om minimalistischer te zijn. In plaats van nieuwe software te maken, veranderde het bedrijf zijn Vantage-app om zich te concentreren op CPU-, GPU-, RAM- en HDD-informatie, evenals een knop om de ventilatorsnelheden te verhogen.

 

MSI - De gaming-laptops van MSI zijn vaak groot, zwart en rood, hoewel de recente Stealth Thin van het bedrijf liet zien dat het ook iets ingetogener kan. Natuurlijk zul je altijd het handelsmerk drakenlogo opmerken. MSI bevat zijn Dragon Center-software, die onlangs een herontwerp heeft ondergaan. Het zorgt voor systeembewaking, meerdere prestatieprofielen, het regelen van de ventilatoren en het aanpassen van de achtergrondverlichting van het toetsenbord.

 

Razer - Did anybody say Chroma? Het ontwerp van Razer is een van de beste in de branche en staat bekend om zijn RGB-verlichting. Met Razer Synapse kun je macro's opnemen en verlichting instellen op zowel laptops als accessoires.

 

Hoe zit het met de levensduur van de batterij?

Het korte antwoord is dat je er niet op hoeft te rekenen dat jouw gaming-notebook super lang meegaat op de batterij.

 

Als je jouw laptop gebruikt om games te spelen, moet je jouw laptop aangesloten houden om de volledige prestaties uit je videokaart te halen. En als je dat niet doet, heb je geluk als je laptop een uur gamen meegaat. In onze testervaring gaan de meeste gaming-laptops slechts een paar uur mee op een lading bij het uitvoeren van andere taken, maar nooit zo lang als ultradraagbare laptops zonder discrete videokaarten. Als je iets nodig hebt dat 8 uur meegaat terwijl je werkt, zal het geen gaming-notebook zijn.

 

Sommige gaan wel lang mee, maar dat gaat vaak ten koste van het scherm en je wilt niet al je games op een donker, zwak of onnauwkeurig scherm spelen.

KORTOM:

 

Als je een gaming-notebook koopt, koop er dan een die een paar jaar meegaat. Als je het kunt betalen, koop dan een mid-range tot high-end GPU, hoewel een betere kaart natuurlijk betere prestaties biedt. Die keuze is belangrijker dan RAM en de CPU, maar daar moet je ook op letten. Opslag is het meest waarschijnlijk te upgraden, maar meer is beter, aangezien games veel ruimte in beslag nemen. Bepaal of je de voorkeur geeft aan hoge resoluties of snellere beeldschermen en bedenk welke software nuttig voor jouw zal zijn, maar besef dat je geen lange batterijduur zult krijgen. Hoe al deze samenwerken, bepaalt hoe goed een gaming-notebook het doet en hoe fijner het voor je zelf is. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.