• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Apple

Geen producten gevonden...

Apple

MacBook Air vs. MacBook Pro 

Alle twee de MacBooks hebben voor- en nadelen. De keuze is vooral afhankelijk voor welke doeleinden je de MacBook gaat gebruiken. Onderaan deze pagina vind je alle specificaties die samen een goede samenvatting geven van de MacBooks. Wij lichten de specificaties nog eens kort toe in deze blog.

Beeldscherm

Waar de 13-inch MacBook Pro vroeger over een beter en scherper scherm beschikte, is dat tegenwoordig niet meer van toepassing. Zowel de MacBook Air als de MacBook Pro hebben nu een Retina-Display.

Beide modellen hebben dan ook meer dan 4-miljoen pixels (resolutie van 2560 x 1600) met ondersteuning voor miljoenen kleuren. Waar je keuze ook op valt, het haarscherpe display is voor zowel de MacBook Air als Pro even mooi. Daarnaast maken de schermen ook gebruik van True Tone technieken, waardoor de helderheid en kleuren automatisch worden afgestemd op de omgeving. De kleuren komen op deze manier een stuk natuurlijker over op je ogen en hierdoor krijgen je ogen meer rust.  

Touchbar

Kies je voor de MacBook Pro, dan kan je kiezen voor het instapmodel met 256GB opslag of de variant met een SSD van minimaal 512GB aan opslag. Beide modellen bevatten de touchbar, een leuke gadget die handig is wanneer je met grafische programma's werkt. De touchbar veranderd mee met de programma's die worden gebruikt, zodat je makkelijker gebruik maakt van functies en sneltoetsen. De MacBook Air beschikt niet over een Touchbar, maar wel over een vingerafdrukscanner. Met deze scanner is het vergrendelen van je MacBook en bijvoorbeeld je notities een stuk makkelijker en veiliger geworden.

Chip

Met de komst van de nieuwe MacBooks, beschikken zowel de MacBook Air als de MacBook Pro over een nieuwe chip: de M1-chip, die door Apple zelf is ontworpen. Deze chip is een processor die bestaat uit acht cores. De helft hiervan is 'high performance', terwijl de andere helft focust op 'high efficiency', om de piekprestaties te ondersteunen. Daarnaast zit er op de M1-chip ook een GPU, die afhankelijk van het model 7 cores (MacBook Air) of 8-cores bevat (MacBook Pro). Volgens Apple presteert de M1-chip tot 2 keer beter tegen 1/3e van de energie, als je hem zou vergelijken met de concurrentie. Een flinke upgrade ten opzichte van de vorige MacBooks dus!

Het verschil tussen de MacBook Air (2020) en de de MacBook Pro (2020) lijkt met de komst van de nieuwe M1-chip een stuk kleiner te worden. Dit is echter niet helemaal correct. De MacBook Pro wordt door het gebruik van de nieuwe chip tot 8 keer sneller dan zijn voorganger, waar dit bij de MacBook Air 'slechts' vijf keer beter is. De MacBook Pro met de M1-chip is voorlopig een stuk sneller en sterker dan de MacBook Air.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen is bedoeld voor de tijdelijke opslag van programma’s en documenten. Heb je altijd veel documenten open staan en werk je met zware programma’s dan zal je ook meer werkgeheugen nodig hebben. De specificaties laten zien dat de MacBook Air inmiddels net zoveel werkgeheugen heeft als de MacBook Pro. 

Batterijduur en gewicht

Deze categorieën spreken in principe voor zich. De nieuwste MacBook Air en MacBook Pro schelen niet veel in gewicht (1,29 kg vs. 1,4 kg) en de MacBook Pro heeft een langere batterijduur gekregen. Werk je veel onderweg, dan zijn zowel de MacBook Air (1,29 kg en tot 15 uur internetten) als de MacBook Pro (1,4 kg en tot 17 uur internetten) uitermate geschikt voor. Ben je veel onderweg maar werk je wel met zware programma's? Kies dan voor de MacBook Pro! Dat kleine beetje extra gewicht weegt niet op tegen de voordelen van de snelheid en kracht van de MacBook Pro, maar hier hangt ook een duurder prijskaartje aan.

Een MacBook Air of MacBook Pro kopen?

Een groot voordeel aan de MacBook Air is natuurlijk het prijskaartje. Gemiddeld is de MacBook Air een paar honderd euro goedkoper dan de MacBook Pro. Heb je als hoofddoel om de MacBook te gebruiken voor het bewerken van tekstdocumenten, e-mail en internet, dan is de MacBook Air een uitermate geschikt apparaat.

Werk je regelmatig met grafische programma’s dan adviseren wij al snel om een MacBook Pro aan te schaffen. Het retinascherm geeft je een haarscherp beeld en in combinatie met de opslag en de M1-chip switch je snel binnen grafische programma's en kun je makkelijk multi-tasken. Bij de MacBook Air zal zal dit wat langzamer werken.

Advies op maat

Mocht je nog twijfelen om een MacBook Air of MacBook Pro aan te schaffen, dan kan je altijd bij onze IT-Guru's terecht voor advies. Neem gerust contact met ons op via de mail ([email protected]), of via het telefoonnummer 020 497 9200