• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Uitleg processors

De processor staat bij iedere laptop of computer die je in een computer- of elektronica-winkel ziet vermeld. Ook bij een advertentie of een folder, is de processor altijd vermeld. Maar wat is een processor? Waarom is hij zo belangrijk? En hoe kan je uit een advertentie opmaken wat een trage, zuinige of een super snelle processor is?

Op deze pagina leggen we je er meer over uit. Tevens vertellen we je wat handig is om te weten als je bij IT-Guru.nl een laptop wilt gaan kopen.

De processor is namelijk een onmisbaar onderdeel in een computer. Hij bepaalt voor een heel groot deel de prestaties van je computer. En je hebt hem ook echt nodig, want zonder een processor werkt een computer niet. De computer zal niet eens opstarten.

In het Nederlands wordt een processor ook wel de centrale verwerkings-eenheid genoemd. In het Engels vertaald is dat een Central Processing Unit, afgekort CPU.

Processor: Hart van de computer

De processor wordt ook wel het hart van de computer genoemd. Deze hoofdchip is namelijk verantwoordelijk voor alle berekeningen en aansturingen die in een computer plaats vinden.

Hoe sneller een processor is, hoe meer berekeningen en aansturingen er per seconde kan verwerkt kan worden. Dus hoe meer taken de processor per seconde kan doen hoe sneller de computer of laptop is.

 
Processors
 

Hierdoor bepaalt hij voor een groot deel de snelheid van een computer. Uiteraard zijn er ook andere factoren die de snelheid van uw computer bepalen. Bijvoorbeeld de snelheid van uw opslagapparaat als een harde schijf (HDD)SSHD of SSD. En snelheid van uw werkgeheugen.

Het is daarom bij de aanschaf van een computer erg belangrijk om naar de processor te kijken. Daarom staat deze ook bij iedere laptop vermeld.

 

Snelheid van een processor

Er zijn een aantal factoren die de snelheid van een processor bepalen.

  • Aantal processorkernen (Cores)
  • Kloksnelheid (GHz)
  • Cache geheugen (MB)
  • Slimme technieken (Turbo Boost, Hyper-Threading)

Aantal processorkernen

Tot een aantal jaren geleden was een processor gewoon één processor. Tegenwoordig kunnen er meerdere processorkernen (Cores) in één processor zitten. Als er 2 processorkernen in een processor zitten dan noemen we dit een Dual Core processor.

Bij 4 processorkernen in een processor noemen we dit een Quad Core processor en bij 6 processorkernen in een processor noemen we dit een Hexa Core processor.

Het voordeel van meerdere processorkernen is dat de processor met meerdere taken tegelijk kan werken. Dus een Quad Core processor met 4 processorkernen kan met 4 taken tegelijk bezig zijn.

Hoe meer processorkernen een processor heeft hoe sneller een processor is. In de meeste processoren die voor consumenten worden gemaakt vind je 2 of 4 processorkernen.

Kloksnelheid

De kloksnelheid is een uitdrukking van hoeveel taken een processorkern in 1 seconde kan doen. De kloksnelheid van een processor wordt uitgedrukt in Herz (Hz) en geeft aan hoe vaak de processor een berekening of aansturing per seconde kan uitvoeren. De processoren zijn zo snel geworden dat we tegenwoordig in Giga Herz (GHz) aangeven wat de kloksnelheid is van een processor is.

De snelheden van een processoren liggen tegenwoordig tussen de 1,0 GHz en de 4,0 GHz. Hoe hoger dit getal hoe meer taken een processor per seconde kan doen.

Laat u niet leiden door alleen de kloksnelheid! Ook door andere zaken kan een processor sneller worden met dezelfde of lagere kloksnelheid. De kloksnelheid zegt een hoop over de prestaties maar niet alles.

Cachegeheugen

Een van die zaken is het cachegeheugen dat zich in een processor bevind.

Om berekeningen te kunnen doen heeft de processor gegevens nodig om mee aan de slag te gaan. Deze moet de processor ergens vandaan halen.

Om dit zo snel mogelijk te realiseren is er een stukje geheugen in de processor geplaatst. Dit heet het cachegeheugen. Niet te verwarren met het werkgeheugen.

Hoe groter het cachegeheugen hoe meer gegevens de processor snel bij de hand heeft.

 

Andere slimme technieken

Naast deze twee basis factoren zijn er ook een hoop aantal andere zaken die de prestaties van een processor beïnvloeden. In de afgelopen decennia zijn er diverse slimme technieken bedacht om een processor nog sneller en efficiënter te maken dan alleen op basis van kloksnelheid en cachegeheugen.

Een voorbeeld hiervan is de Hyper-Threading techniek waarmee de processor 2 berekeningen tegelijk kan uitvoeren. Turbo boost om een processor tijdelijk sneller te laten lopen (verhogen kloksnelheid) zolang dat nodig is en kan (teveel warmte).

 

Welke processoren bestaan er?

Op dit moment zijn er twee fabrikanten die de meeste processoren verkopen voor computers, Intel en AMD.

Intel kan gezien worden als de Ferrari’s onder de processoren. Ze zijn supersnel maar leveren niet altijd de beste prijs/kwaliteitsverhouding.

AMD kan vergeleken worden met de Volkswagen onder de processoren. Ze zijn namelijk degelijk gebouwd en beschikken over een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Op dit moment is de Intel Core i processor de belangrijkste processor van Intel voor de consument.